WiFi 4EU

EU Projekti

PROJEKT: 'Promicanje internetske povezivosti u lokalnim zajednicama – Program WiFi4EU'

VRIJEDNOST PROJEKTA: 15.000,00 €

FINANCIRANJE: Projekt je financiran u obliku vaučera sredstvima Europske unije u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) u području transeuropskih telekomunikacijskih mreža Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA).

OPIS PROJEKTA: Projekt je dio programa potpore za osiguranje besplatnog pristupa internetu u unutarnjim i/ili vanjskim javnim prostorima na području naselja Udbina. Ovim projektom Općina Udbina se uključila u jedinstveno digitalno tržište, a krajnji korisnici imaju pristup digitalnim oblicima komunikacije u cilju povećanja digitalne pismenosti. Projektom je financirano instaliranje potpuno nove javne bežične mreže koju je izgradila registrirane tvrtke za instaliranje bežićnog interneta, Mrkoja d.o.o.. Krajnji korisnici sada imaju besplatan pristup mreži WiFi4EU, a za pristup nije potrebna registracija niti unos podataka za autentifikaciju.

CILJ PROJEKTA: Osigurati visokokvlitetan besplatan pristup internetu za mještane i posjetitelje preko pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, uprave, knjižnice i slični objekti

REZULTATI PROJEKTA: Instalirano i potpuno funkcionalno 11 pristupnih točaka za javni bežični internet (9 vanjskih i 2 unutarnje pristupne točke te 4 point-to-point uređaja) 
Svi građani, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji, mogu koristiti Internet besplatno putem WiFi-a na javnim površinama koje obuhvaća prostor oko zgrade općine, tržnice, Kulturno informativnog centra, osnovne škole, dječjeg igrališta, ambulante i Crkve hr. mučenika

KRONOLOGIJA PROJEKTA:

- projekt prijavljen 03.04.2019.

- potpisan Sporazuma o dodjeli sredstava 20.06.2019. 

- provedba nabave za izbor izvođača radova: 02.04. -27.04.2020.

- instalacija i puštanje mreže u rad: 28.05.2020.